Mensen die beginnen met afvallen, krijgen vaak een kant en klare voeding- en trainingsschema. Zolang jij je er aan houdt en begeleidt wordt door Personal Trainer, werken ze goed. Maar als de ondersteuning weg valt, vallen mensen vaak in hun oude en ongezonde patroon. Mijn manier van begeleiden werkt anders. Ik vind het belangrijk om te weten wat je voedingspatroon is. Eet jij wel gezond? Te veel of juist te weinig? Ik laat je bewust worden in wat je eet, waarom je iets eet en wat jij nodig hebt. Geleidelijk zal jij je eigen oude (ongezonde) levensstijl zelf veranderen in het patroon dat gezond is en bij jouw past.
Afvallen lukt als er rekening wordt gehouden met de volgende drie aspecten: je manier van denken en kennis, jouw genetische eigenschappen en de omstandigheden waarin je leeft.
Waarom wil je afvallen? Moet het van de maatschappij, je partner, je huisarts of van je zelf? De motivatie bepaalt vaak het proces van het lukken of mislukken. De omstandigheden bepalen de tempo van het proces. Daarnaast misschien het allerbelangrijkst, wat was de oorzaak van het aankomen in de eerste plaats? Waar zit je mee en waarom lukt het maar niet om de negatieve spiraal te verlaten. Als het tussen de oren goed zit, is de kans van slagen het hoogst.
Wij mensen lijken voor ongeveer 99.9% op elkaar qua DNA niveau. Maar toch zijn we zo anders. Dat betekent dat voedingspatroon van je buurman die al 20 kg afgevallen is, bij jou totaal averechts kan werken. Daarom is het vinden van een voedingspatroon dat bij je levensstijl en lichaam past belangrijk om goed af te vallen.
Jij hebt je voedingspatroon ontdekt en je valt af. Ondertussen als jij gezond probeert te eten, zie jij je partner en kinderen vaak ongezonde dingen eten en je lieveling collega’s gaan tijdens de lunch vette hap halen. Dat maakt jouw afval proces extra lastig. Daarom is het ook mijn taak om jou hierbij te begeleiden en leren hoe je het kunt weerstaan.
Tijdens ons werk/hobby/vrijetijd ondergaan wij vaak een bepaald lichamelijk stress dat resulteert in pijn, zelfs als je een prachtig postuur hebt. Denk hierbij aan een slechte houding achter de computer, slapen in de trein, te zware objecten/mensen verkeerd tillen of de hele dag viool spelen met als gevolg dat je niet eens kopje thee op kan tillen door een te pijnlijke schouder. Probeer deze situaties te vermijden of te verminderen en geef altijd genoeg rust (makkelijker gezegd dan gedaan).
Maar het kan ook andersom. Slecht postuur, hoofd naar voren, schouders naar voren, bolle rug en helemaal geen lichamelijke klachten. Waarom leg ik dan ook nadruk op de postuurverbetering? Het klinkt misschien raar maar ons lichamelijk postuur heeft invloed op onze emoties. Iemand die altijd voorovergebogen loopt en naar de grond kijkt ziet niet alleen droevig uit maar kan zich ook droevig gaan voelen. Iemand die een dynamisch postuur heeft, straalt meer positieve energy uit, heeft positief invloed op zijn medemens en voelt zelf dat die meer aan kan.
Maar wat is een goed postuur? In mijn ogen is een goed postuur die je niet weerhoudt in dingen doen die je dagelijks doet. Postuur moet functioneel zijn, sterk en zeker geen klachten opleveren. Postuur verandert, net als onze activiteiten.